Günümüzdə,
GMO haqda çox danışırlar və mağaza piştaxtalarında daha çox təbii məhsul seçməyə
çalışırlar, eyni zamanda qədim dövrlərdə də bitkilərin modifikasiyası ilə də məşğul
olurdular. Əlbəttə ki, metodlar müasir gen mühəndisliyindən çox fərqli idi. Ancaq
adi meyvə və tərəvəzlərin çoxu selektiv genetikanın məhsuludur və keçmişdə
tamamilə fərqli görünürdü.
Şaftalı
Neolit dövründə Çində müasir bir şaftalı meydana çıxdı. Eramızdan əvvəl 6000 ilə yaxın bir müddətdən yemək üçün yetişdirilməyə başladı. Avstraliyalı kimya müəllimi Ceyms Kennedi, bu gün yediyimiz təbii şaftalı ilə fərqi göstərən bir infoqrafiya hazırladı.
Qarğıdalı
Möhtəşəm bir çevrilməyə məruz qalan başqa bir məhsul qarğıdalıdır. Təxminən 10,000 il əvvəl Meksikanın yerli əhalisi tərəfindən ilk dəfə mədəniləşdirilən yabanı qarğıdalı bu gün piştaxtada gördüyümüz bitkiyə heç bənzəmir. Qarğıdalı bir theosinte otlu çiçəkli bitkidən meydana gəldi.
Banan
Qidalı
və asanlıqla soyulmuş bir banan bu gün bizə qəlyanaltı üçün ən yaxşı seçimdir.
Ancaq belə bir ideal meyvəni yetişdirmək üçün çox səy sərf edilmişdir. Becərmə
e.ə. və 8000 BC Cənub-Şərqi Asiya və Papua Yeni Qvineyadan olan fermerləri tərəfindən
başladılmışdır. Banan iki bitkidən - Musa acuminata və Musa balbisiana-dan əldə
edilmişdir.
Badımcan
Dünyada
müxtəlif bölgələrin sakinlərinin dad istəklərinə uyğunlaşdırılmış bir neçə
badımcan növü var. Uzun və yumurta formalı bənövşəyi badımcan, Avropa və Şimali
Amerikada geniş yayılmışdır. Asiya və Hindistanda ağ, sarı və yaşıl badımcan da
daxil olmaqla bir çox növü var. Badımcanların əcdadı almaya bənzəyən tikanlı
bir bitkidir və bu bitki hələ də Afrikada Saxara səhrasının cənubunda və Yaxın
Şərqdə yetişən bitkidir.
Qarpız
Çoxları bilir ki, XX
əsrdə toxumu olmayan bir qarpız yetişdirilib. Ancaq bu meyvənin çoxsaylı növlərindən
yalnız biridir. 17-ci əsrə aid natürmordda, qarpızın əvvəllər necə fərqli
göründüyünü görmək olar. Ləti təkcə daha açıq rəngli deyil, həm də daha kiçik
idi. Bu gün yediyimiz qarpız isə də seleksiya nəticəsidir
Yerkökü
(kök)
Kraliça
Annanın Krujeva bitkisini yol kənarında böyüdüyünü görmüsünüzsə, bunun mədəni
yerkökünün əcdadı olduğunu təxmin etmiş ola bilərsiniz. Daucus carota, bu
bitkinin elmi adıdır. Gənc kök bitkisinin tamamilə yeməli olmasına baxmayaraq,
böyüdükcə yemək çox çətin olur. Yarpaqları da fitofotodermatitə (dərinin
iltihabı) səbəb ola bilər. Müasir görünüşün İranda meydana gəldiyinə inanılır.
İlk vaxtlar qida kimi yalnız yarpaqları istifadə edilirdi.
Mənbə: facte.ru
Tərcümə edən: Rövşən Nəzərov
Комментариев нет:
Отправить комментарий