2020-05-27

Hidroponika 1ci hissə



Hidroponika sistemindən istifadə edilərək
yetişdirilən pomidor sahəsi
Hidroponika (yun. hydor – su, pohos - iş) – bitkilərin süni mühitdə, torpaqsız becərilməsi deməkdir [1]. Bu zaman bitkinin kök sistemi bərk substrat (qida əhəmiyyəti olmayan) üzərində, suda, yaxud rütubətli havada (aeroponika) inkişaf edir. Bitkilər qidanı köklərini əhatə edən qidalı məhluldan alırlar. Burada bitkilər qida maddələrini asan mənimsəyir. Əkin substratı kimi qum, torf, perlit, kokopit (kakos palması qabığı), mineral yundan və ya gildən istifadə olunur. Hidroponik üsul bitkinin kök sisteminin öyrənilməsinə əsaslanır. Elm adamları uzun müddət yalnız kök sisteminin öyrənilməsinə vəsait xərcləyərək hidroponika texnologiyasını günümüzə gətirmişlər. Son illərdə ölkəmizdə hidroponika vasitəsilə becərmə üsluna maraq artmışdır. Bu becərmə üsulu ilə yaradılmış istixanaların sayı getdikcə artmaqdadır [2]. 

Hidroponika məhsulun artımını sürətləndirmək və məhsulların keyfiyyətini artırmaq məqsədi daşıyır. Bildiyiniz kimi, uzun müddət torpaqdan fasiləsiz istifadə zamanla onun tərkibinindəki üzvi və mineral maddələri azaldır. Buna görədə fermerlər torpaqlara həddindən artıq mineral gübrələr vermək məcburiyyətində olurlar. Torpağın bu mineralları qəbul etməsi isə uzun vaxt alır. Bu baxımdan hidroponika üsulunda keyfiyyətli torpaqlara ehtiyacın olmaması dediyimiz problemi həll edir. Hidroponik sistem ilə yetişdirilən məhsulların dadları torpaqda yetişdirilən tərəvəzlərdən heç də geri qalmır. Çünki, bu üsulla yetişdirilən bitkilər ehtiyacları olan qida maddələrini mütəxəssislər tərəfindən dəqiq miqdarında və düzgün rejimdə qəbul edirlər. Bunu da unutmayaq ki, torpaqda lazımlı qida maddələri bəzən bitkilər üçün mənimsənilən halda olmurlar və bitkilər onlardan tam olaraq istifadə edə bilmirlər.
Həmçinin, əkilən bitkilər optimal səviyyədə qida və nəmliklə təmin olunduqda daha tez və sağlam böyüyürlər. Nisbətən daha uzun vegetasiya müddətinə sahib olmaları il ərzində bir  neçə dəfə məhsul verməyə kömək edir.
Bu sistemdə bitkilər su və substratlar vasitəsilə yetişdirildikləri üçün  torpaqla təmasda olmurlar. Nəticədə torpaq tərəfindən əmələ gələ biləcək alaq otlarının, həşəratların, xəstəliklərin qarşısı da alınmış olur. Hidroponikada daha bir üstün cəhət substratların bir neçə il istifadəsinin mümkün olmasıdır.
Hidroponikada diqqət edilməsi 3 vacib ünsür vardır: suyun temperaturu, PH dərəcəsi və elektronlar arasındakı əlaqə. Yetişdirmək istədiyimiz bitkiyə görə bu göstəricilər dəyişə bilər. Bu üsulu ilə istənilən bitkini yetişdirmək mümkündür. Lakin bəzi bitkilər daha çox baxım və xərc tələb etdiyindən onların yetişdirilməsi çətindir. Ona görə də Hidroponika üsulu ilə daha çox gövdəli və tağlı bitkilərdən tərəvəz, giləmeyvə və s. bitkilərini yetişdirməyə üstünlük verilir [3].
Xüsusi kənd təsərrüfatı sahələrində hidroponikanı fərqli üsullarda görə bilərsiniz. Boru üsulu (üfüqi bir boru üzərində böyümə) və ya rəflərdə (torpaqsız qutularda) bir və ya bir neçə sıra ilə düzülən hidroponikalar mövcuddur. Hidroponikada ən çox istifadə olunan sulama üsullarından biri damcı üsuludur ki, bu üsulla bitkiyə lazım olan su miqdarında verilir. Nəticədə həm suya qənaət edilir, həm də bitki normal inkişaf edir.
Keçmişdə istifadə olunan hər bir metod müasir dövr üçün yenilik ola bilər. Hidroponiklər vasitəsilə də bitki yetişdirilməsi metodunun ilk nümunələri Babilin "Asma bağları"-ında və Moorish Aztek dövründə yaradılmış üzən bağlarında görülmüşdür. Tenochitlan gölünün (Meksika) sahillərində köçəri hindu tayfaları döyüşkən qonşuları tərəfindən münbit torpaqlarından qovulduqdan sonra Azteklər gölün dibindən çökək qoyulmuş uzun qamış saplardan xəndəklər hazırladılar. Chinampas adlandırdıqları bu üzən bağlarda bol tərəvəz və meyvələr yetişdirilirdi.
Məhşur səyahətçi Marko Polo yazılarında keçmiş Çində çəltik bitkisinin becərilməsində Hirdoponika üsulundan istifadə edildiyi haqqında məumatlar vermişdir. Ona görə də torpaqsız bitki yetişdirmək yeni bir üsul deyildir. Ancaq bu sahədə böyük addımlar 1930-cu illərdə elm adamları tərəfindən atılmışdır. Günümüzdə Hollandiya, İspaniya kimi ölkələr bu sahədə uğur qazanmışlardandır [4]. Azərbaycanda isə hidroponika üsulu ilə tərəvəz yetişdirmək üçün ilk uğurlu təcrübələr 1938-1939-cu illərə təsadüf edirdi. İlk təcrübələrdə hidroponik bitkilər yalnız suda, substrat olmadan böyüdülmüşdü. Lakin bitkidə müəyyən reaksiyalar getmədiyi üçün sonda məhv olmuşdur.
Buna görə hidroponik üsullarda  bitkinin kökləri lazımi qida maddələrinin həllinə batırılaraq  substratlarla birlikdə  yerləşdirilməyə başladı.
Zaman keçdikcə müxtəlif substratlardan istifadə olunduğuna görə müxtəlif adlarda hidroponik üsullar ortaya çıxdı: Məcmu poniklər, Chemoponics, İonitoponika, Aeroponika 
Hidroponikanın torpaqda becərilmədən üstün cəhətləri, fermerlər üçün əlverişli olduğundan bu sahəyə maraq get-gedə artır. Dünyada bu qədər məhşurlaşan hidroponikanın üstün cəhətləri aşağıdakılardır.
- torpağın olmaması əmələ gələ biləcək alaq otlarının, həşəratların, xəstəliklərin yaranmasını əngəllədiyi üçün pestisidlərə, herbisidlərə ehtiyac qalmır;
- substratlardan bir neçə il istifadə mümkündür;
- bitki daha uzun vegetasiya müddətinə sahib olduğu üçün məhsuldarlıq yüksək olur;
- kiçik torpaq sahələrində belə hidroponika üsulundan istifadə etmək mümkün olur;
- yararsız torpaq sahələrdə belə məhsul əldə etmək mümkündür;
- sudan az istifadə olunur;
- məhsul yığımı asanlaşır;
-iqtisadi baxımdan büdcəyə uyğundur .
Məsələyə daha iri çərçivədən baxanda bu sistem ölkəmizdə əkinə yararsız, bərpa olunmayan torpaq sahələrinin də səmərəli istifadə olunması, mümkün qədər məhsul alınmasını həyata keçirir. Doğrudur, əkinə yararsız torpaq sahələrində bu gün belə meliorasiya işləri aparılmağa davam edilərək kənd təsərrüfatına yararlı torpaq sahələri arasına qatılır. Ancaq, bərpası uzun illər sürəcək və yaxud mümkün olmayan (Bedlend (ing. badlands - pis (yararsız) torpaqlar), rəsmi istinad mənbələrinə görə ölkə ərazisi üzrə 43,3 faiz torpaq sahəsi bu və ya digər dərəcədə eroziyaya uğramış (o cümlədən 15,5 % şiddətli), 1332,5 min ha müxtəlif dərəcədə şorlaşmış (o cümlədən 220537 ha çox şiddətli),  1339,0 min hektarı (o cümlədən 8450 ha şiddətli) isə bu və ya digər səviyyədə şorakətləşmiş torpaq sahələrimizin hal-hazırda var olduğu bəllidir [5]. Bu baxımdan hidroponika sisteminin fermerlərə tanıdılıb əkinə yararsız torpaq sahələrindən səmərəli istifadə ilə təmin olunması mütləq şəkildə vacibdir.

Müəllif: Nərmin Xanməmmədzadə
Mənbə:
1. Ekoloqların məlumat kitabı, Məmmədov Q.Ş. Xəlilov M.Y. Bakı – 2003 ;

Комментариев нет:

Отправить комментарий